W skrócie
Mięso z udka kurczaka jest delikatne i bardzo smaczne. Najczęściej przygotowujemy po prostu pieczone pałki z kurczaka, ale to nie jedyna opcja. Mięso z udka kurczaka po upieczeniu łatwo odchodzi od kości, więc można je przyrządzać na inne sposoby. Dziś mam dla ciebie dwa przepisy na taki pożywny i pyszny posiłek. Pierwszy z nich to mięso z udek kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Podpowiem ci, jak w łatwy sposób przygotować domowy sos słodko-kwaśny. Do takiego dania wystarczy podać ryż i pyszny posiłek gotowy.
Inspiracją dla drugiego przepisu był klasyczny burger z szarpaną wieprzowiną. Oczywiście zamieniamy wieprzowinę na delikatne mięso z udka kurczaka i mamy równie pysznego burgera. Polecam do niego domową sałatkę coleslaw. Wypróbuj oba przepisy na mięso z udek kurczaka i podaj rodzinie wyśmienity obiad.
Mięso z udek z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 6 udek z kurczaka wraz z podudziami,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Na sos słodko-kwaśny:
- 4 łyżki ketchupu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Jak przygotować mięso z udek z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?
- Kurczaka oczyściłam, natarłam solą i pieprzem.
- W miseczce połączyłam olej, ketchup i sos sojowy.
- Taką marynatą natarłam kurczaka, włożyłam do brytfanki i piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas przewracałam mięso i polewałam wytworzonym sosem.
- Gdy udka z kurczaka się piekły, przygotowałam sos słodko-kwaśny.
- Do rondelka wlałam sos sojowy, ketchup, ocet i wodę. Wymieszałam i zaczęłam podgrzewać. Do gotującego się sosu dodałam cukier, a następnie zagęściłam go skrobią.
- Wyjęłam upieczone udka. Mięso oddzieliłam od kości i wrzuciłam do sosu. Zagotowałam.
- Mięso z udek z kurczaka podawałam z ryżem.
Polecam także: Keto burger z mięsa z rosołu
Burger z mięsem z udka kurczaka bez kosci
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 udka z kurczaka wraz z podudziami,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- 4 bułki do burgerów lub bajgle,
- 4 liście sałaty rzymskiej,
- ulubione pikle (buraczki, ogórki, rzepa, rzodkiewka),
- gotowa lub domowa sałatka coleslaw.
Jak zrobić burgery z mięsem z udek z kurczaka?
- Udka kurczaka natarłam marynatą z sosu sojowego i upiekłam tak samo, jak w przepisie powyżej.
- Po upieczeniu oddzieliłam mięso od kości za pomocą widelca. Dzięki temu powstało „szarpane” mięso z udek kurczaka.
- Bułki przekroiłam. Na każdej połówce ułożyłam liść sałaty, następnie porcję mięsa, pikle i surówkę coleslaw. Przykryłam drugą połówką bułki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?