MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

LetNisko – powitanie lata nad Zalewem Powolina. Było mnóstwo atrakcji [ZDJĘCIA]

NOWE
LetNisko – powitanie lata nad Zalewem Powolina. Było mnóstwo atrakcji [ZDJĘCIA]

Złote Gody dwóch par w Przemyślu. Uroczyste spotkanie z prezydentem

Złote Gody dwóch par w Przemyślu. Uroczyste spotkanie z prezydentem

Polecamy

Koniec z ograniczeniami bezpłatnych leków dla seniorów. Nowa lista darmowych leków

Koniec z ograniczeniami bezpłatnych leków dla seniorów. Nowa lista darmowych leków

Owoce, które pomagają leczyć jaskrę. Naukowcy z Polski opracowali z nich kapsułkę

Owoce, które pomagają leczyć jaskrę. Naukowcy z Polski opracowali z nich kapsułkę

Koniec rynku pracownika w transporcie?

Koniec rynku pracownika w transporcie?