W skrócie
Sezon na paprykę trwa od końca lipca, aż do początku listopada. Szczyt sezonu przypada na sierpień i wrzesień. Właśnie wtedy papryka jest najsłodsza, najbardziej soczysta oraz najtańsza. To chrupiące, słodkie i lekko kwaśne warzywo sprawdza się w letnich sałatkach, a także w rozgrzewających gulaszach z sosem. Papryka to także źródło witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy, dzięki którym skóra dłużej zachowuje młodzieńczy wygląd. Zobaczcie, jakie dania z papryki warto wdrożyć do codziennego menu.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć w galerii dania z papryki
Tradycyjne leczo
Oryginalny przepis na leczo nie zawiera w składzie cukinii. Jednak papryka jest produktem obowiązkowym. Prawdziwe węgierskie leczo gotowane jest na bazie różnych rodzajów papryki, cebuli i kiełbasy. Dzięki temu zyskuje się sycące i lekko pikantne danie na chłodniejsze dni. Domowe leczo można podawać z ugotowanymi ziemniakami albo kromką świeżego chleba.
Czytaj także: Szybkie leczo z cukinią. Polecamy sprawdzony przepis na najlepszy obiad jednogarnkowy na lato
Papryka faszerowana na obiad
Na domowy obiad dla całej rodziny można przyrządzić paprykę faszerowaną. Dla wegetarian świetnym wyborem będzie nadzienie wykonane z ugotowanej kaszy gryczanej, jaglanej lub jęczmiennej. Można wymieszać je z podsmażoną cebulą, przecierem z pomidorów albo połączyć z podsmażonymi kurkami, albo pieczarkami. Świetnie sprawdzi się też farsz z ugotowanego ryżu i ciecierzycy. Dla smakoszy mięsa znakomitą propozycją będzie papryka faszerowana mięsem mielonym wieprzowym lub z indyka.
Sałatka ze świeżą papryką
Pokrojona w drobną kostkę lub w cienkie plastry papryka stanie się wyśmienitym składnikiem surówek i sałatek. Słodko – kwaśna papryka dodaje także chrupkości w sałatce z dodatkiem kaszy bulgur, kukurydzy w puszce i sera cheddar.
W naszej galerii możesz zobaczyć 9 pomysłów na dania z papryki
Zupa z pieczonej papryki
Pieczona papryka to składnik, który świetnie smakuje w sosach i w zupach. Warto łączyć ją z pieczonymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, a nawet dynią. Po zmiksowaniu sprawdzi się jako element pożywnej zupy krem z pieczonymi pomidorami, albo sos do penne all’ arrabbiata. Na codzienny obiad można też zjeść kurczaka w sosie paprykowym.
Klops z papryką
Na rodzinne uroczystości można zrobić wyjątkowo wyglądającą potrawę z papryką. Nawet dobrze znany domownikom klops z mielonej karkówki. Taka pieczeń rzymska upstrzona kawałkami papryki będzie także spełniać walory estetyczne nawet dla wybrednych niejadków.
Papryka to także obowiązkowy składnik domowego paprykarza ze szczupakiem i papryką, a także składnik pizzy pepperoni. Mamy nadzieję, że nasze propozycje skłonią was do przygotowania własnych dań z papryką w roli głównej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?