MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sycące dania z boczkiem na przekąskę, obiad i kolację. Sprawdź 9 pomysłów na smakowite mięso. Oto sposoby nie tylko na okrasę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Surowy lub wędzony boczek to składnik wielu dań obiadowych, lub przystawek. Zebraliśmy 9 pomysłów na potrawy, które można zrobić na większy i mniejszy głód. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby je zobaczyć.
Surowy lub wędzony boczek to składnik wielu dań obiadowych, lub przystawek. Zebraliśmy 9 pomysłów na potrawy, które można zrobić na większy i mniejszy głód. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby je zobaczyć. 123rf.com/andreyst/zdjęcie ilustracyjne
Dobrze przyrządzony boczek to składnik, który potrafi dodać smaku nawet prostym daniom. Jest też popularnym produktem w wielu kuchniach świata. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym zastosowaniom boczku oraz zebraliśmy przepisy na potrawy korzystające z aromatycznego boczku.

W skrócie

Większość smakoszy zna pochodzenie boczku. Jednak przypomnijmy, że to część wieprza umiejscowiona po bokach zwierzęcia. Zazwyczaj mięso jest tłuste i może mieć niewielką ilość mięsa. Po grillowaniu, smażeniu lub pieczeniu, cienko pokrojone plastry nabierają chrupkości. Boczek można także kroić w kostkę, smażyć i tworzyć z nich prostą okrasę z cebulką idealną do pyz lub kopytek.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z boczkiem

Potrawy z boczkiem na całym świecie

W kuchni włoskiej mniej ortodoksyjni kucharze do carbonary zamiast podgardla dodają pokrojony drobno boczek. W kuchni amerykańskiej podpieka się go na złoto i podaje z syropem klonowym. Boczek jest także dodatkiem do hamburgerów i sałatek. Często podawany jest na amerykańskie śniadanie razem z pankejkami, sadzonymi jajkami lub tostom. W kuchni brytyjskiej boczek jest elementem tradycyjnego śniadania złożonego z kawy, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbasek, sadzonego jajka i bułeczek znanych jako english muffins.

W kuchni japońskiej boczek dodawany jest do ramenu lub smażonych warzyw z makaronem. Boczek może być także peklowany, czyli marynowany w solance, a następnie wolno pieczony lub duszony. Taki boczek będzie doskonałym składnikiem kanapek, zup lub prostej jajecznicy. Zachęcamy, aby zainspirować się wybranym sposobem podania boczku i dostosowania go do swoich upodobań kulinarnych.

Zebraliśmy 9 pomysłów na wyjątkowe potrawy z boczkiem

Boczek w kuchni polskiej

Smażony i pieczony boczek to składnik, który doceniany jest w kuchni polskiej. Można dodawać go do domowego bigosu, kapuśniaku lub do łazanek z kapustą. Upieczony boczek można podawać jako składnik farszu do pierogów lub zrobić z nich skwarki z cebulą. Taka okrasa doda smaku domowym pierogom. Boczek urozmaici także przystawki na przyjęciach. Przykładem jest uwielbiana śliwka w boczku lub paszteciki z grzybami i boczkiem. Wiosną i latem trudno obejść się bez młodej kapusty zasmażanej z boczkiem lub szparagów zawijanych w boczku i podawanych z jajkiem w koszulce.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycące dania z boczkiem na przekąskę, obiad i kolację. Sprawdź 9 pomysłów na smakowite mięso. Oto sposoby nie tylko na okrasę - Strona Kuchni

Wróć na radzymin.naszemiasto.pl Nasze Miasto