MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

53-letni mężczyzna utonął w zbiorniku po żwirowni

NOWE
53-letni mężczyzna utonął w zbiorniku po żwirowni

Mariusz Śpiewok, były wiceprezydent Gliwic został pełnomocnikiem prezydenta Rybnika

NOWE
Mariusz Śpiewok, były wiceprezydent Gliwic został pełnomocnikiem prezydenta Rybnika

Polecamy

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

O TYM SIĘ MÓWI
9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

Auta elektryczne. Łatwo można dać się oszukać przy zakupie elektrycznej "używki"

Auta elektryczne. Łatwo można dać się oszukać przy zakupie elektrycznej "używki"