2 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5c/ec/62cbe8ccc26cb_o_large.jpg)
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images
Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów
Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.
Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.